1 Läs mer >>
 
ca 4 personer 
 
Ingridienser:
 
20 g smör
2 1/2 msk vetemjöl (40 g) 
1 dl mjölk
2 äggulor
3 äggvitor
1/2 tsk pressad citronsaft
1 1/2 msk strösocker
1 1/2 kakao
40 g mörkchoklad 
 
 
1. Pensla 4 st portionsformar (ca 8 cm i diameter och 6 cm höga) med smör och täck med socker. Detta gör att sufflén reser sig. 
2. Smält smöret i en kastrull vispa sedan ner mjölet i kastrullen och blanda i några minuter, tills det blir en tjock smet. Ta kastrullen från värmen och låt svalna i ca 2 min rör sedan i äggulorna. 
3. Vispa äggvitorna och citronsaften med elvisp vispa sedan ner sockret så att det blir ett styvt marängskum. 
4. Smält chokladen och blanda ner kakao och den smälta chokladen i kastrullen.
5. Vänd ner marängsmeten i kastrullen lite i taget. Fördela smeten i portionsformarna. 
6. Förvara formarna i kylskåpet innan gräddningen (högst 3 tim) eller grädda direkt på 200 grader i ca 12-15 min på nedersta falsen i ugnen. Suffléerna skall ha rest sig. Pudra de färdiga suffléerna med florsocker.
 
Enjoy...
 
 
 
 
 
 
 

Chokladsufflé

0 Läs mer >>
till ca 12 st
 
 
2 ägg
125 g rumstempurerat smör
1/12 dl socker
2 1/2 vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
2 st äpplen 
1 tsk kanel
1 tsk socker
 
 
Vispa smör och socker med en elvisp. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda sedan i restan av ingridienserna med en sked. Hacka äpplena till små bitar och doppa de i socker och kanel. 
Häll i smeten i muffinsformar och tryck ner äppelbitarna. Grädda sedan i 10-15 min på 200 grader. 
 
 
 
Enjoy....
 
 
 
 
 

Äppelmuffins

1 Läs mer >>
Är godast om man äter de färska.
 
ca. 30 st små 
 
 
Ingridienser:
  • 2,5 dl vatten
  • 75 g smör
  • 1/4 tsk salt
  • 2,5 dl mjöl
  • 0,5 dl socker
  • 3 ägg
  • 2 tsk vaniljesocker eller 1/2 vaniljestång
  •   ca 0,5 liter olja til fritering- T.ex. rapsolja
 
 
Gör så här:
 
1. Värm smör och vatten, vänta tills vattnet kokar.
2. Blanda sedan i socker och vaniljsocker/vaniljstång i kastrullen.
3. Sänk värmen och blanda, vänta tills smeten blir som en deg och ta sedan av från värmen.
4. Knäck i ett ägg i taget och blanda till en jämn smet.
5. Värm oljan i en kastrull till ca 150 grader var försiktig så att det inte börjar brinna.
5. Häll sedan smeten i en spritspåse och spritsa ut små korvar (ca. 10 cm) över oljan.
6. Låt de sedan ligga där tills de blir jyllenbruna på båda sidorna.
7. Rulla sedan de i socker.
 
 
Enjoy...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mini churros

0 Läs mer >>
 
  8–10 bitar
 
Ingridienser:
 
Fyllning

ca 5 stora äpplen

1–2 msk strösocker
1–2 tsk kanel

Smet
125 g smör
1 ½ dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
3 ägg

Garnering
florsocker

 

 

 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta äpplena. Lägg dem i en smord form, ca 18 x 25 cm. Strö över socker och kanel.

2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner sockret och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

3. Ringla smeten över äpplena.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna och pudra över florsocker. Servera gärna kakan med vaniljsås, glass eller vispad grädde.

 

 

   
 
 
 
 
 
 

Äppelkaka

1 Läs mer >>
INGRIDIENSER:
 
KAKA:
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 5 msk potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
FYLLNING:
  • 100 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
 
 
 
  1. Sätt ugnen på 250° C.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, siktad kakao och bakpulver. Vänd ner blandningen i smeten.
  3. Bre ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x40cm (för 1 tårta). Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
  4. Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt den kallna.
  5. Fyllning: Rör smör och florsocker poröst till fyllningen. Tillsätt vaniljsocker. Rör ner äggulan.
  6. Bre fyllningen på kakan och rulla ihop den. Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras.
 
Enjoy...
 
 
 
 

Rulltårta

0 Läs mer >>
PAJSKAL
  • 125 g rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl

 

FYLLNING
  • rivet skal av 2 citroner
  • juicen av 2 citroner (juicen av 2 st motsvarar knappt 1 dl)
  • 3 äggulor
  • 125 g smör
  • 2 dl strösocker

 

MARÄNG
  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
 
 
GÖR SÅ HÄR:
Mixa smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och samla till en deg. Låt vila kallt i en timme.
Sätt ugnen på 225°C.
Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter (för ca 8 port). Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
Sätt ugnen på 250°C.
Fyllning: Tvätta citronerna väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa samman citronjuice, citronskal och äggulor.
Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna och häll i pajskalet.
Maräng: Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret, lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet. Fördela jämnt på citronpajen. Grädda pajen i ca 3 minuter, marängen ska bara precis ha hunnit blivit lite gyllenbrun.
 
 
Enjoy...
 
 
 
 
 
 
 

Citronmarängpaj

1 Läs mer >>

ca 9 st

 
Ingridienser:
  • 100 g mörk choklad
  • 3 ägg, endast vitor
  • 1,5 dl strösocker

 

Gör så här:

Smält chokladen i ett vattenbad. Ta chokladen från värmen och låt den svalna. Vispa äggvitor och 0,5 dl socker till ett fast, vitt skum. Tillsätt resten av sockeret och fortsätt vispa till ett ännu fastare skum.

Ringla ner chokladen i äggviteskummet. Klicka upp maränger på en plåt med bakplåtspapper. Varken blanda eller rör om, se bara till att få med choklad och äggviteskum på varje maräng, rör du om blir marängerna bruna i stället för melerade.

 

Grädda 1 timme 30 minuter på 125 grader. Låt de sedan gärna ligga kvar på plåten i rumstemperatur över natten så att de blir riktigt torra och spröda.

 

 

Enjoy..

 

 

Chokladmaränger

0 Läs mer >>
Receptet gäller för 20 st

 

Ingridienser:

  • 50 g Smör
  • 2 st medelstora ägg
  • 1 dl strösocker
  • 200 g kokosflingor
  • (eventuellt) rivet skal av 12 st citroner
 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Tillsätt de övriga ingridienserna i kastrullen med smör och rör ihop till en smet. Låt smeten svälla i ca 10 min. Klicka sedan ut smeten med hjälp av två skedar och forma till 15 stora eller 30 små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 min för stora toppar och ca 10 min för små toppar. 

Om man vill kan man doppa kokostopparna i smält choklad när de har svalnat. Dopppa då antingen den övre delen av kokostoppen eller den undre i smält choklad.

 
 
 

Kokostoppar

0 Läs mer >>

Mandelkakor

  • 3-4 ekologiska äggvitor
  • ½ dl strösocker
  • 125 g skållad och malen sötmandel eller mandelmjöl
  • 4 dl florsocker
 

Smörkräm

  • 100 g mjukt smör
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ekologisk äggula
  • 2 msk hallonsylt
  • Några droppar valfri (röd) karamellfärg
  • 1 dl bär, t.ex. hallon eller blåbär
 

Mandelkakor

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en fast maräng.
  3. Vänd försiktigt ner mandel, florsocker och kakao.
  4. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
  6. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
  7. Dra bort kakorna från pappret direkt och låt kallna.
 

Smörkräm

  1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt med elvisp.
  2. Vispa ner äggula, hallonsylt och bär.
  3. Färga eventuellt med karamellfärg.
  4. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 macarons. Lägg resten över som lock.
 
Enjoy..
 
 
 
 

Hallonmakroner

0 Läs mer >>
Mandelkakor
  • 3-4 ekologiska äggvitor
  • ½ dl strösocker
  • 125 g skållad och malen sötmandel eller mandelmjöl
  • 4 dl florsocker
  • 2 msk kakao
 
 
Mandelkakor:
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en fast maräng.
  3. Blanda försiktigt ner mandel, florsocker och kakao.
  4. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
  6. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
  7. Dra bort kakorna från pappret direkt och låt kallna.
 
Kräm:
 
Om man är lite lat och inte orkar göra sin egna kräm kan ban bara ta lite philadelphiaost med chokladsmak, super gott och gästerna märker ingenting!!
Annars kan man göra en egen smörkräm.
 
Chokladsmörkräm:
  • 100 g mjukt smör
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ekologisk äggula
  • 3 msk kakao
 
  1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  2. Vispa ner äggula och kakao.
  3. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 macarons. Lägg resten av kakorna över som lock.
 
 
Enjoy...
 
 
 
 

Chokladmakroner

0 Läs mer >>
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 msk olja
  • 2 tsk salt
  • ca 14 dl vetemjöl (varav drygt 1 dl till utbakning)
  • 2 dl gräddfil
  • 200 g torkad frukt (jag använde aprikoser)
  • ca 10 st torkade fikon till topping
 
  1. Värm vattnet till ca 37 grader. Smula jästen i en bunke och blanda i vattnet. Rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt salt, olja, gräddfil, frukt och mjöl. Knåda degen i ca 5 min låt sedan jäsa under bakduk i rumstemperatur ca 30 minuter.
  2. Sätt på ugnen på 200 grader. Knåda degen på mjölat bord. Dela i två delar. Forma till limpor eller mindre bullar. Låt jäsa under duk i ca 40 minuter.
  3. Pensla bröden snabbt med kallt vatten. Skär några sneda skåror i ytan med vass kniv. Skär fikonen i mindre bitar och tryck ner i brödet.
  4. Grädda i ca 40 minuter tills brödet låter ihåligt när man knackar lätt på undersidan. Låt brödet svalna på galler utan duk, så bevaras den spröda skorpan.
 
Enjoy...
 
 
 
 

Fikon och aprikos brö...

0 Läs mer >>
1 limpa
Ingridienser:
 
25 g jäst
3 msk ljummet vatten
125 g kallt smör
5 dl mjöl
3 ägg
1 stor gul lök
2 msk hackad rosmarin
2 tsk strösocker
1/2 tsk salt
 
Gör så här:
 
1. Hacka löken fint och fräs löken i en stekpanna så att löken blir gyllenbrun. Låt sedan svalna.
 
2. Blanda mjöl, socker, salt och smör i en bunke till en smuldeg. Använd händerna eller en matbredare.
 
3. Lös upp jästen i en annan bunke med vattnet och häll i mjälblandningen.
 
4. Blanda sedan i ägg, lök och rosmarin. 
 
5. Sätt på ugnen på 200 grader. Och häll degen i en smord brödform (ca 1 1/2 liter) och låt jäsa i ca 1 tim. 
 
6. Toppa med lite rosmarin och skär några snitt i brödet. Grädda sedan på 200 grader i 25 min.
 
 
Enjoy...
 
 
 
 

Rosmarin bröd

0 Läs mer >>

Kakor

 

150 g mandelmassa

½ äggvita

100 g mörk choklad

½ dl vispgrädde

 

Garnering

 

200 g mörk choklad

25 g kokosfett

Riv mandelmassan. Vispa äggvitan lätt och blanda ner den i mandelmassan. Forma till små bollar, lägg dem på plåt med bakplåtspapper och platta till (det går lättare med lite mjöl på fingrarna). Grädda i 175 grader i 10-12 minuter. Hacka 100 gram mörk choklad. Koka upp grädden och slå den över chokladen. Rör tills en jämn smet bildats. Låt svalna så att smeten blir tjock och fast. Bred den sedan toppigt på kakorna. Smält chokladen till garneringen tillsammans med kokosfettet. Doppa de kalla kakorna i chokladmassan så att tryffeln täcks.

 

Enjoy..

 

 

 

 

 

Sarah bernhardt

2 Läs mer >>
Brownie:
 235 gram smör, rumsvarmt
 4 dl socker
4 st ägg
0,75 dl ljus sirap
2 dl  kakao
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
100 gram mörk choklad
 
Chokladfudgetopping:
1.5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
3 msk sirap
100 gram mörk choklad
80 gram rumstempererat smör
 
Havssalt
 
Gör så här
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en fyrkantig form ca 25x30 cm med bakblåtspapper.
 
2. Vispa samman rumsvarmt smör med sockret med elvisp till en vit och krämig massa. Sikta ner kakao och vänd samman detta, tillsätt sedan sirap och salt.
 
3. Kläck ner ett ägg i taget och sikta till sist ner vetemjölet i smeten. Grovhacka den mörka chokladen  och vänd ner i smeten. Vänd tills allt blandat sig väl.
 
4. Fyll formen med smet och och grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 minuter. Kakan ska vara "dallrig" i mitten när du tar ut den.
 
5. Blanda socker, sirap, grädde och den mörka chokladen i en kastrull, chokladen ska vara delad i mindre bitar. Värm på medelhög värme, rör hela tiden. Låt blandningen koka i ca 5 minuter, tills blandningen är tjock och blank. 

6. Dra kastrullen från plattan och blanda ner det rumstempererade smöret.

7. Häll fudgeblandningen över kakan, tag inte bort kakan från formen för då rinner blandningen av. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp fram till servering.
 
Vid servering:
 
Lyft upp kakan från formen med hjälp av bakplåtspappret. Skär upp i bitar och strö lite havssalt på toppen av varje brownie. Servera som den är eller med en liten klick lättvispad grädde.
 
 
Enjoy...
 
 
 

Saltbrownie

1 Läs mer >>
Ingridienser:
 
Kakor:
1 3/4 dl mald sötmandel eller mandelmjöl
2 1/2 dl florsocker 
2 stora äggvitor
1/2 dlströsocker
1 tsk pulverkaffe
 
Fyllning:
ca 200 g cream cheese
2 msk rumsvarmt smör
2 tsk starkt kallt kaffe
2 1/2 dl siktat florsocker
 
 
Gör så här:
 
Kakor:
 
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en fast maräng.
  3. Blanda försiktigt ner mandel, florsocker och kaffe
  4. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Låt kakorna vila på plåten 30 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
  6. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 10-15 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
  7. Dra bort kakorna från pappret direkt och låt kallna.
 
Fyllning:
 
  1. Mixa alla ingridienser med varandra och bred på, på hälften av makronerna sätt sedan ihop de två och två.
  2. Sikta lite kakao över makronerna.
 
Enjoy..
 
 
 
 
 

Kaffemakroner