Äppelmuffins
- 2,5 dl vatten
- 75 g smör
- 1/4 tsk salt
- 2,5 dl mjöl
- 0,5 dl socker
- 3 ägg
- 2 tsk vaniljesocker eller 1/2 vaniljestång
- ca 0,5 liter olja til fritering- T.ex. rapsolja
Mini churros
ca 5 stora äpplen
1–2 msk strösocker
1–2 tsk kanel
Smet
125 g smör
1 ½ dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
3 ägg
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta äpplena. Lägg dem i en smord form, ca 18 x 25 cm. Strö över socker och kanel.
2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner sockret och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
3. Ringla smeten över äpplena.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna och pudra över florsocker. Servera gärna kakan med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Äppelkaka
- 3 ägg
- 1 1/2 dl socker
- 5 msk potatismjöl
- 2 msk kakao
- 1 tsk bakpulver
- 100 g smör
- 2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 äggula
- Sätt ugnen på 250° C.
- Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, siktad kakao och bakpulver. Vänd ner blandningen i smeten.
- Bre ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x40cm (för 1 tårta). Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
- Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt den kallna.
- Fyllning: Rör smör och florsocker poröst till fyllningen. Tillsätt vaniljsocker. Rör ner äggulan.
- Bre fyllningen på kakan och rulla ihop den. Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras.
Rulltårta
- 125 g rumstempererat smör
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 4 dl vetemjöl
- rivet skal av 2 citroner
- juicen av 2 citroner (juicen av 2 st motsvarar knappt 1 dl)
- 3 äggulor
- 125 g smör
- 2 dl strösocker
- 3 äggvitor
- 2 dl strösocker
Citronmarängpaj
ca 9 st
- 100 g mörk choklad
- 3 ägg, endast vitor
- 1,5 dl strösocker
Gör så här:
Smält chokladen i ett vattenbad. Ta chokladen från värmen och låt den svalna. Vispa äggvitor och 0,5 dl socker till ett fast, vitt skum. Tillsätt resten av sockeret och fortsätt vispa till ett ännu fastare skum.
Ringla ner chokladen i äggviteskummet. Klicka upp maränger på en plåt med bakplåtspapper. Varken blanda eller rör om, se bara till att få med choklad och äggviteskum på varje maräng, rör du om blir marängerna bruna i stället för melerade.
Chokladmaränger
Ingridienser:
- 50 g Smör
- 2 st medelstora ägg
- 1 dl strösocker
- 200 g kokosflingor
- (eventuellt) rivet skal av 1⁄2 st citroner
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Tillsätt de övriga ingridienserna i kastrullen med smör och rör ihop till en smet. Låt smeten svälla i ca 10 min. Klicka sedan ut smeten med hjälp av två skedar och forma till 15 stora eller 30 små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 min för stora toppar och ca 10 min för små toppar.
Om man vill kan man doppa kokostopparna i smält choklad när de har svalnat. Dopppa då antingen den övre delen av kokostoppen eller den undre i smält choklad.
Kokostoppar
Mandelkakor
- 3-4 ekologiska äggvitor
- ½ dl strösocker
- 125 g skållad och malen sötmandel eller mandelmjöl
- 4 dl florsocker
Smörkräm
- 100 g mjukt smör
- 1 ½ dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 ekologisk äggula
- 2 msk hallonsylt
- Några droppar valfri (röd) karamellfärg
- 1 dl bär, t.ex. hallon eller blåbär
Mandelkakor
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en fast maräng.
- Vänd försiktigt ner mandel, florsocker och kakao.
- Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
- Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
- Dra bort kakorna från pappret direkt och låt kallna.
Smörkräm
- Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt med elvisp.
- Vispa ner äggula, hallonsylt och bär.
- Färga eventuellt med karamellfärg.
- Spritsa ut krämen på undersidan av 25 macarons. Lägg resten över som lock.
Hallonmakroner
- 3-4 ekologiska äggvitor
- ½ dl strösocker
- 125 g skållad och malen sötmandel eller mandelmjöl
- 4 dl florsocker
- 2 msk kakao
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en fast maräng.
- Blanda försiktigt ner mandel, florsocker och kakao.
- Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
- Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
- Dra bort kakorna från pappret direkt och låt kallna.
- 100 g mjukt smör
- 1 ½ dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 ekologisk äggula
- 3 msk kakao
- Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
- Vispa ner äggula och kakao.
- Spritsa ut krämen på undersidan av 25 macarons. Lägg resten av kakorna över som lock.
Chokladmakroner
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 2 msk olja
- 2 tsk salt
- ca 14 dl vetemjöl (varav drygt 1 dl till utbakning)
- 2 dl gräddfil
- 200 g torkad frukt (jag använde aprikoser)
- ca 10 st torkade fikon till topping
- Värm vattnet till ca 37 grader. Smula jästen i en bunke och blanda i vattnet. Rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt salt, olja, gräddfil, frukt och mjöl. Knåda degen i ca 5 min låt sedan jäsa under bakduk i rumstemperatur ca 30 minuter.
- Sätt på ugnen på 200 grader. Knåda degen på mjölat bord. Dela i två delar. Forma till limpor eller mindre bullar. Låt jäsa under duk i ca 40 minuter.
- Pensla bröden snabbt med kallt vatten. Skär några sneda skåror i ytan med vass kniv. Skär fikonen i mindre bitar och tryck ner i brödet.
- Grädda i ca 40 minuter tills brödet låter ihåligt när man knackar lätt på undersidan. Låt brödet svalna på galler utan duk, så bevaras den spröda skorpan.
Fikon och aprikos brö...
Rosmarin bröd
Kakor
150 g mandelmassa
½ äggvita
100 g mörk choklad
½ dl vispgrädde
Garnering
200 g mörk choklad
25 g kokosfett
Riv mandelmassan. Vispa äggvitan lätt och blanda ner den i mandelmassan. Forma till små bollar, lägg dem på plåt med bakplåtspapper och platta till (det går lättare med lite mjöl på fingrarna). Grädda i 175 grader i 10-12 minuter. Hacka 100 gram mörk choklad. Koka upp grädden och slå den över chokladen. Rör tills en jämn smet bildats. Låt svalna så att smeten blir tjock och fast. Bred den sedan toppigt på kakorna. Smält chokladen till garneringen tillsammans med kokosfettet. Doppa de kalla kakorna i chokladmassan så att tryffeln täcks.
Enjoy..
Sarah bernhardt
1,5 dl strösocker
3 msk sirap
100 gram mörk choklad
80 gram rumstempererat smör
6. Dra kastrullen från plattan och blanda ner det rumstempererade smöret.
7. Häll fudgeblandningen över kakan, tag inte bort kakan från formen för då rinner blandningen av. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp fram till servering.
Saltbrownie
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en fast maräng.
- Blanda försiktigt ner mandel, florsocker och kaffe
- Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt kakorna vila på plåten 30 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
- Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 10-15 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
- Dra bort kakorna från pappret direkt och låt kallna.
- Mixa alla ingridienser med varandra och bred på, på hälften av makronerna sätt sedan ihop de två och två.
- Sikta lite kakao över makronerna.